четвъртък, 22 март 2012 г.

ПАДАЩО ЛЕГЛОДетската стая на синът ми вече беше готова , ние със съпругата се преместихме в хола и ползвахме меката мебел , която всяка вечер разтягаме за да спим . Доста некомфортно е да си разгъваш и сгъваш леглото всеки ден. Освен това тези мебели са проектирани за единични случаи да се ползват за спане . При ежедневнвта употреба за тази цел амортизацията им се ускорява а и просто не са много удобни. Реших да направя нещо по този въпрос и започнах да умувам за варианти : първо ми хрумна да сложа в единия ъгъл на стаята нормално легло -1,44/1,90 . С ролетката премерих и установих , че ако има такова от общите 17,75кв.метра на стаята няма да остане нищо , ще станат много мебели на малка площ и няма да има въздух в помещението .
Порових се отново в интернет и видях клипче на някаква американска фирма предлагаща т.н. невероятни мебели . Намерих български производители на такива легла , но цените започваха от 1200 лв. без матрака , а това поне за мен си е пладнешки обир . Така се роди идеята ми да си направя легло , което е с нормални размери а в същото време през деня не заема много място - падащо легло.
Намерих много информация и варианти на желаната мебел - Леглото на Мърфи ; Create-A-Bed и т.н.
Потърсих по магазините за мебелен обков механизма за леглото . Уви никъде не намерих оригинален механизъм , само турски за 190лв. с амортисьори и италиански пружинен на цена около 300лв.
Стори ми се прекалено скъпо за единия и прекалено несигурено за другия , затова реших да си го направя сам. Направих си скица на бъдещото легло и измислих начина на повдигане да е сходен с този от сайта на американските производители .
Закупих си нужния материал за направата на осите на въртене и планките за закрепяне на амортисьорите и с помоща на стругар и заварчик постигнах желаното.
Вече имах планките и се заех с носещата рамка на леглото . За целта ползвах тръба 40/30/2мм .

След като боята на рамката изсъхна се заех с монтажа към нея на страниците на леглото . Материала е ламинирано ПДЧ а закрепването към металната рамка е с помощта на коларски болтове М6 .Освен закрепено към рамката , ПДЧто се свързва и помежду си . За тази сглобка , както и за всички останали връзки по плоскостите ползвах винтове за дърво 4,0х35 .
Ред беше да се монтират осите на въртене и планките за амортисьорите .


Намерих мебелни амортисьори със сила 1200N , предлагат ги доста магазини за мебелен обков и са на много достъпни цени от 3,50 до 5 лв/бр.
Рамката на матрака вече е готова и можех да премина към направата на външната кутия на леглото .

Направих сглобките по ъглите на рамката и я изправих на мястото отредено за леглото . Тук обаче се получи малък проблем , външните габарити са 2,10м/1,6м и при изправено положение ставаше много нестабилно . Имаше клатене както напред и назад , така и на лаво и дясно . Това наложи дасложа спънка в горния край и плоскост за дъно в основата . След тези промени вече можех да разчитам на външната рамка.
Монтирах и осите на въртене на сандъка и прикачих рамката на матрака .

След това пуснах матрака върху носещата рамка и за първи път видях как ще изглежда бъдещото легло.
Наложи се да измисля начин да се заключва матрака при прибрано положение заради възможността от евентуално отваряне в неподходящо време . Синът ми е осем годишен а и съпругата ми и аз сме в потенциална опасност . Затова измислих ето това - един елементарен , но много сигурен начин.
Сега вече можех да преценя височината на краката . Имах едната опорна точка /оста на въртене / и премерих другата като използвах нивелир за да хоризонтирам леглото .
За материал на краката взех метална шина с размери 40х5мм , шпилка М10 гайки и шайби .
Заварих шпилките към шината и направих отвори през металната рамка и ПДЧто .Поради факта , че леглото ще бъде поставено в далечния ъгъл на стаята , а главите на лежащите ще са от към стената се наложи да направя нощна лампа . Така ще бъде по-удобно , ще може да се светне нощната лампа и да се изгаси осветлението на стаята без да  се препъва човек в тъмното . Направих окабеляването и монтирах осветителните тела . Боядисах ключа в кафяво за да е в тон с останалите части и с цвета на ПДЧто .


Следващото по ред бе монтажа на лицевите плоскости от ПДЧ . Те затварят дъното на леглото и завършват лицето му при затворено положение . За монтажа им използвах Г-обрани планки захванати със самопробивни видии за металната рамка .

Амортисьорите , които бях намерил се оказаха с много къс ход и непозволяваха леглото да се отвори на повече от 45 градуса . А за пълното отваряне до 90 градуса ми трябваха такива с двойно по-дълъг . След дълго търсене по магазините и липсата на подходящи амортисьори проблема беше решен с по два за всяка страна . Буталата на два амортисьора ги сдвоих с помоща на присъединителна гайка М8х30 и те сработиха като един , осигурявайки ми нужния ход на буталото .


Леглото вече се затваря и отваря без сериозни усилия въпреки многото му килограми.
И най-накрая дойде време да монтирам и самите крака . Шината със заварена шпилка я фиксирах към металната рамка през плоскостта с помощта на гайка и контрагайка за да няма развиване и оттам разместване на крака . При отваряне на леглото от собствената си тежест крака излиза от фугата между външната рамка и падащата част на леглото и се превръща в надежна опора . Трябваше по някакъв начин да синхронизирам двата крака да излизат едновременно . Монтирах един хоризонтален плот от ПДЧ между двата крака и нещата се случиха . При отворено легло изпълнява роля на крак , а при затворено представлява рафт .


Като за последно оставих монтажа на два стопера на външната рамка , непозволяващи на амортисьорите да приберат леглото прекомерно навътре .

И така с тази последна намеса моето ПАДАЩО ЛЕГЛО беше напълно завършено . И като допълнение за любопитните - излезе на 1/3 от цената на най-евтините предлагани в търговската мрежа с включен матрак в цената /1200лв без матрак  в търговската мрежа - 440лв при моя вариант с матрака/.
 Всеки може , стига да пожелае!


12 коментара:

 1. леглото се е получило много добре браво. Макар аз да не разбирам чак толкова от оси планки и т.н. смятам, че вашата информация ще е много полезна за баща ми и брат ми защото ще ги тормозя за такова легло.

  ОтговорИзтриване
 2. Човече, много ми помогна, благодаря ти!

  ОтговорИзтриване
 3. Супер е станало а може ли да ми пратиш някаква скица с размера на планките разстояние на амортисьорите

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Планките са 10/10см. и дебелина на ламарината 3мм. Отворите са правени едновременно две по две планки за да има съосие и болтовете да не се разминават . За чертеж трябва да се разтърся , мина доста време и незнам къде съм ги прибрал . Но в Google ако напишеш Create-A-Bed можеш да го видиш ползвал съм тях , само пресметнах от инчове в сантиметри .
   Дано да съм ти помогнал , ако има нужда от още инфо съм на разположение .

   Изтриване
 4. Здравей, прочетох целия пост и не се сдържах да те поздравя за добрата работа. Помощта ти ми беше безценна. Благодаря ти!

  ОтговорИзтриване
 5. Tsvetan Tsvetanov02 април 2013, 09:12
  Здравей, прочетох целия пост и не се сдържах да те поздравя за добрата работа. Помощта ти ми беше безценна. Благодаря ти!

  Няма защо , това беше идеята ми за този блог. Аз не съм майстор ,който си вади хляба с това и си пази тайните за себе си. Исках да споделя постигнатото и ако мога да помогна на други сръчни мъже решили да не си хвърлят парите за нещо постижимо за всеки желаещ да опита.

  ОтговорИзтриване
 6. Здравей,започвам да си правя и аз такова легло само едно въпросче..къде точно се монтират амортисьорите.
  Ако може схема в профил с размери
  Много благодаря

  ОтговорИзтриване
 7. Здравей,започвам да си правя и аз такова легло само едно въпросче..къде точно се монтират амортисьорите.
  Ако може схема в профил с размери
  Много благодаря

  ОтговорИзтриване
 8. Здравей, в крайна сметка 4 амортисьора по 1200 N ли станаха?
  Поздрави

  ОтговорИзтриване
 9. В крайна сметка станаха един 1200 и един 1500N сдвоени с присъединителна гайка и заварка на ствола към гайката. Имах няколко счупвания на резбата на ствола на амортисьора, и се наложи да ги заваря. При направата на резбата на ствола се отнема материал от него, и това става най-слабото му място. Като ги заварих започнаха да работят като едно цяло.

  ОтговорИзтриване
 10. Здравей,много ме нахъса с тази идея,тъй като и ние спим в хола.Горе долу схванах кое как става,единствено не разбрах точно на колко см се монтират планките.В Интернет нищо не намирам.И още нещо-сам ли си режеш плоскостите и ако да-с какво(с ръчен цинкуляр ли,и с диск с колко зъба?)

  ОтговорИзтриване