Powered By Blogger

четвъртък, 22 март 2012 г.

ПАДАЩО ЛЕГЛО



Детската стая на синът ми вече беше готова , ние със съпругата се преместихме в хола и ползвахме меката мебел , която всяка вечер разтягаме за да спим . Доста некомфортно е да си разгъваш и сгъваш леглото всеки ден. Освен това тези мебели са проектирани за единични случаи да се ползват за спане . При ежедневнвта употреба за тази цел амортизацията им се ускорява а и просто не са много удобни. Реших да направя нещо по този въпрос и започнах да умувам за варианти : първо ми хрумна да сложа в единия ъгъл на стаята нормално легло -1,44/1,90 . С ролетката премерих и установих , че ако има такова от общите 17,75кв.метра на стаята няма да остане нищо , ще станат много мебели на малка площ и няма да има въздух в помещението .
Порових се отново в интернет и видях клипче на някаква американска фирма предлагаща т.н. невероятни мебели . Намерих български производители на такива легла , но цените започваха от 1200 лв. без матрака , а това поне за мен си е пладнешки обир . Така се роди идеята ми да си направя легло , което е с нормални размери а в същото време през деня не заема много място - падащо легло.
Намерих много информация и варианти на желаната мебел - Леглото на Мърфи ; Create-A-Bed и т.н.
Потърсих по магазините за мебелен обков механизма за леглото . Уви никъде не намерих оригинален механизъм , само турски за 190лв. с амортисьори и италиански пружинен на цена около 300лв.
Стори ми се прекалено скъпо за единия и прекалено несигурено за другия , затова реших да си го направя сам. Направих си скица на бъдещото легло и измислих начина на повдигане да е сходен с този от сайта на американските производители .
Закупих си нужния материал за направата на осите на въртене и планките за закрепяне на амортисьорите и с помоща на стругар и заварчик постигнах желаното.




Вече имах планките и се заех с носещата рамка на леглото . За целта ползвах тръба 40/30/2мм .

След като боята на рамката изсъхна се заех с монтажа към нея на страниците на леглото . Материала е ламинирано ПДЧ а закрепването към металната рамка е с помощта на коларски болтове М6 .



Освен закрепено към рамката , ПДЧто се свързва и помежду си . За тази сглобка , както и за всички останали връзки по плоскостите ползвах винтове за дърво 4,0х35 .
Ред беше да се монтират осите на въртене и планките за амортисьорите .


Намерих мебелни амортисьори със сила 1200N , предлагат ги доста магазини за мебелен обков и са на много достъпни цени от 3,50 до 5 лв/бр.
Рамката на матрака вече е готова и можех да премина към направата на външната кутия на леглото .

Направих сглобките по ъглите на рамката и я изправих на мястото отредено за леглото . Тук обаче се получи малък проблем , външните габарити са 2,10м/1,6м и при изправено положение ставаше много нестабилно . Имаше клатене както напред и назад , така и на лаво и дясно . Това наложи дасложа спънка в горния край и плоскост за дъно в основата . След тези промени вече можех да разчитам на външната рамка.
Монтирах и осите на въртене на сандъка и прикачих рамката на матрака .

След това пуснах матрака върху носещата рамка и за първи път видях как ще изглежда бъдещото легло.




Наложи се да измисля начин да се заключва матрака при прибрано положение заради възможността от евентуално отваряне в неподходящо време . Синът ми е осем годишен а и съпругата ми и аз сме в потенциална опасност . Затова измислих ето това - един елементарен , но много сигурен начин.
Сега вече можех да преценя височината на краката . Имах едната опорна точка /оста на въртене / и премерих другата като използвах нивелир за да хоризонтирам леглото .
За материал на краката взех метална шина с размери 40х5мм , шпилка М10 гайки и шайби .
Заварих шпилките към шината и направих отвори през металната рамка и ПДЧто .



Поради факта , че леглото ще бъде поставено в далечния ъгъл на стаята , а главите на лежащите ще са от към стената се наложи да направя нощна лампа . Така ще бъде по-удобно , ще може да се светне нощната лампа и да се изгаси осветлението на стаята без да  се препъва човек в тъмното . Направих окабеляването и монтирах осветителните тела . Боядисах ключа в кафяво за да е в тон с останалите части и с цвета на ПДЧто .






Следващото по ред бе монтажа на лицевите плоскости от ПДЧ . Те затварят дъното на леглото и завършват лицето му при затворено положение . За монтажа им използвах Г-обрани планки захванати със самопробивни видии за металната рамка .

Амортисьорите , които бях намерил се оказаха с много къс ход и непозволяваха леглото да се отвори на повече от 45 градуса . А за пълното отваряне до 90 градуса ми трябваха такива с двойно по-дълъг . След дълго търсене по магазините и липсата на подходящи амортисьори проблема беше решен с по два за всяка страна . Буталата на два амортисьора ги сдвоих с помоща на присъединителна гайка М8х30 и те сработиха като един , осигурявайки ми нужния ход на буталото .


Леглото вече се затваря и отваря без сериозни усилия въпреки многото му килограми.
И най-накрая дойде време да монтирам и самите крака . Шината със заварена шпилка я фиксирах към металната рамка през плоскостта с помощта на гайка и контрагайка за да няма развиване и оттам разместване на крака . При отваряне на леглото от собствената си тежест крака излиза от фугата между външната рамка и падащата част на леглото и се превръща в надежна опора . Трябваше по някакъв начин да синхронизирам двата крака да излизат едновременно . Монтирах един хоризонтален плот от ПДЧ между двата крака и нещата се случиха . При отворено легло изпълнява роля на крак , а при затворено представлява рафт .


Като за последно оставих монтажа на два стопера на външната рамка , непозволяващи на амортисьорите да приберат леглото прекомерно навътре .

И така с тази последна намеса моето ПАДАЩО ЛЕГЛО беше напълно завършено . И като допълнение за любопитните - излезе на 1/3 от цената на най-евтините предлагани в търговската мрежа с включен матрак в цената /1200лв без матрак  в търговската мрежа - 440лв при моя вариант с матрака/.




 Всеки може , стига да пожелае!










14 коментара:

  1. леглото се е получило много добре браво. Макар аз да не разбирам чак толкова от оси планки и т.н. смятам, че вашата информация ще е много полезна за баща ми и брат ми защото ще ги тормозя за такова легло.

    ОтговорИзтриване
  2. Човече, много ми помогна, благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  3. Супер е станало а може ли да ми пратиш някаква скица с размера на планките разстояние на амортисьорите

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Планките са 10/10см. и дебелина на ламарината 3мм. Отворите са правени едновременно две по две планки за да има съосие и болтовете да не се разминават . За чертеж трябва да се разтърся , мина доста време и незнам къде съм ги прибрал . Но в Google ако напишеш Create-A-Bed можеш да го видиш ползвал съм тях , само пресметнах от инчове в сантиметри .
      Дано да съм ти помогнал , ако има нужда от още инфо съм на разположение .

      Изтриване
  4. Здравей, прочетох целия пост и не се сдържах да те поздравя за добрата работа. Помощта ти ми беше безценна. Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  5. Tsvetan Tsvetanov02 април 2013, 09:12
    Здравей, прочетох целия пост и не се сдържах да те поздравя за добрата работа. Помощта ти ми беше безценна. Благодаря ти!

    Няма защо , това беше идеята ми за този блог. Аз не съм майстор ,който си вади хляба с това и си пази тайните за себе си. Исках да споделя постигнатото и ако мога да помогна на други сръчни мъже решили да не си хвърлят парите за нещо постижимо за всеки желаещ да опита.

    ОтговорИзтриване
  6. Здравей,започвам да си правя и аз такова легло само едно въпросче..къде точно се монтират амортисьорите.
    Ако може схема в профил с размери
    Много благодаря

    ОтговорИзтриване
  7. Здравей,започвам да си правя и аз такова легло само едно въпросче..къде точно се монтират амортисьорите.
    Ако може схема в профил с размери
    Много благодаря

    ОтговорИзтриване
  8. Здравей, в крайна сметка 4 амортисьора по 1200 N ли станаха?
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  9. В крайна сметка станаха един 1200 и един 1500N сдвоени с присъединителна гайка и заварка на ствола към гайката. Имах няколко счупвания на резбата на ствола на амортисьора, и се наложи да ги заваря. При направата на резбата на ствола се отнема материал от него, и това става най-слабото му място. Като ги заварих започнаха да работят като едно цяло.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, като сложихте два амортисьора от 1200 и 1500N не се ли получи общо от 2700N и не стана ли лесно/ Вие ще кажете колко/ вдигането на леглото.

      Изтриване
  10. Здравей,много ме нахъса с тази идея,тъй като и ние спим в хола.Горе долу схванах кое как става,единствено не разбрах точно на колко см се монтират планките.В Интернет нищо не намирам.И още нещо-сам ли си режеш плоскостите и ако да-с какво(с ръчен цинкуляр ли,и с диск с колко зъба?)

    ОтговорИзтриване
  11. Здравейте,
    аз съм решила да поръчам механизми за падащо легло на Хафеле, но самото легло да го изработим ние. Въпреки че имам чертежите към механизмите, не мога да се ориентирам самата кутия на стената по какъв начин е закрепена за стената и изобщо закрепена ли е някак?
    При вас хваната ли е по някакъв начин за стената?

    ОтговорИзтриване