Powered By Blogger

сряда, 1 февруари 2012 г.

Окачен таван 2 в 1


Имах идея да направя изолация на тавана поради факта , че живея на последен етаж и имах големи загуби на топлина през зимата и много отдадена топлина през лятото.
След поредното ровене в интернет установих , че мога да скрия и въздуховод от камината до детската стая . Целта на упражнението бе да подобря отоплението на детската . Проблема беше как да вградя тръба ф150мм в окачен таван пуснат на 100мм.
Решението намерих в Google изображения , там има доста снимки на окачени тавани на няколко нива . Зех се с работата:


Първо нивелирах и очертах мястото на бъдещия таван . След това монтирах носещите профили по стените .
Монтирах и директните окачвачи. За монтажа на носещите профили съм ползвал пирон-дюбели 6х40мм през 50-60см. , а директните окачвачи съм хващал с по 2 дюбела.
Направих извивката на второто ниво от по-широкия профил , като го нарязах през 8-10см по страниците . С това постигнах гъвкавост на профила . Монтажа му е по едната нарязана страна.

Направих дупка в обшивката на камината над вентилационните отвори и монтирах розетка . Към нея със скоби фиксирах алуминиевата гофрирана тръба . Ових я с каменна вата с цел минимизиране на топлинните загуби , и я фиксирах към тавана с перфолента и дюбели . Пробих и дупка в стената между двете стаи . От страната на детската стая вградих вентилатор устойчив на високи температури захранен от контакта до камината . Така слд като се разгори камината може да се включи вентилатора без да трябва да се отива в другата стая .
От захранването на полюлея в стаята пуснах кабел за скритото освтление в извивката на тавана. 


След като монтирах носещите профили се захванах с монтажа на самия гипскартон . Започнах от високата част на окачения таван , от най-отдалечения край от извивката.


Ред беше на самата извивка и по-специално на вертикалната част . Самата извивка става с прорязване на единия слой хартия и пречупване на гипса - за изпъкнала част се реже от външната страна а за вдлъбнала от вътре . Така нарязания картон се чупи и остава да го държи непрорязаната страна .


Така изглежда извивката отвътре


После сложих втори нарязан профил с цел да стабилизира вертикалата и да осигури основа за захващане на завършващия картон.

Монтирах носещите профили на ниското ниво и така фиксирах вертикалата.
Следващата стъпка бе щпакловка на вертикалната част от кривката и довършване на монтажа на картона от високото ниво

Шпакловка на цялото високо ниво като предварително всички фуги съм подсилил със стъклофибърна лента



Накрая и финалния монтаж на гипскартона на ниския таван , и последвала шпакловка . Малко заигравка с импрегниращия грунд и накрая латекс на две ръце.
Като резултат от всичкото описано до тук се получи това:

А сега през зимата се усети и ефекта от вградения въздуховод , а именно стаята на детето се отопля по-бързо и по-добре от стаята в която е самата камина .
Веки може , стига да пожелае!















Няма коментари:

Публикуване на коментар